Nou Taller d’Introducció a la Meditació

BENEFICIS DE LA MEDITACIÓ

 

RELAXACIÓ FÍSICA

La meditació implica un fluir, un deixar passar, una capacitat progressiva de no lluita envers la tensió física i mental. Això comporta una profunda atenció tant del món intern com de la nostra relació amb l’entorn, una atenció plena que permet a la persona la utilització de l’energia necessària perquè realitzi sense dificultats les tasques físiques diàries. La meditació doncs reeduca el cos, eliminant els mals hàbits de la tensió física i els sobreesforços innecessaris, a més de procurar una major consciència corporal i un nivell d’harmonia més gran amb el nostre cos.

 

MÉS CONSCIÈNCIA SOBRE ELS PROCESSOS DEL PENSAMENT

Això no vol dir que el meditador no pugui ni hagi d’interrompre els pensaments o idees indesitjables sinó que gràcies a l’atenció i a l’actitud, els pensaments deixen de controlar la ment. La persona és conscient dels seus pensaments, però sense estar lligats amb aqeusts. D’aquesta manera, les idees ingrates no aconsegueixen preocupar, inquietar o pertorbar tant la ment del meditador.

 

TRANQUIL·LITAT CREIXENT I CAPACITAT PER SUPERAR L’ESTRÈS

De la mateixa manera que els pensaments deixen de tenir poder per dominar el meditador, el mateix passa amb les emocions. La persona pot sentir tristesa o enuig, por, inseguretat, angoixa, però tal com succeeix amb les idees, aquestes emocions es mantenen en una considerable distància del meditador, el qual, tot i aquestes, experimenta una poderosa sensació de pau i tranquil·litat interior.

 

DESENVOLUPAMENT DE LA CONSCIÈNCIA

La consciència consisteix en la capacitat per adonar-se del que passa tant al nostre voltant com en el nostre interior. Frenant, disminuint o deixant passar els pensaments i diàlegs interiors als que estem acostumats en la nostra vida diària, podem accedir a un nivell d’atenció menys superficial i distorsionat de la nostra realitat. Això ens permet que l’activitat mental interfereixi el menys possible en la nostra atenció, i que la nostra consciència assoleixi un nivell més profund sobre nosaltres.

 

FOMENTA L’ AUTOCOMPRENSIÓ

Si ens preguntessin si ens coneixem a nosaltres mateixos, generalment respondríem que sí. Però, en realitat, la majoria de nosaltres som uns perfectes estranys en la nostra pròpia ment. Tendim a viure en la superfície de la nostra vida interior, i només tenim present els pensaments superficials, ignorant el que passa en els nivells més profunds de l’inconscient i subconscient. Fins i tot passem per alt d’on deriven les nostres idees o quins són els seus orígens.

 

DESENVOLUPAMENT DEL PENSAMENT CREATIU

La creativitat implica accedir o obrir-se als nivells inconscients i subconscients de la ment, on neixen els pensaments originals. Com més assossegada estigui la ment conscient, més capaços serem d’assolir aquests nivells.

 

DESENVOLUPAMENT DE LA MEMÒRIA

Una bona part del nostre oblit es deu a la nostra incapacitat per concentrar-nos en el que succeeix en l’entorn, i, en conseqüència, per emmagatzemar-lo en els nostres bancs de memòria. En gran part es deu a la interferència de la ment conscient, sobretot quan estem preocupats o ansiosos com, per exemple, abans de fer un examen. La meditació ajuda a apaivagar aquestes emocions inhibidores i ens permet recordar les coses en el moment necessari. L’exercici i desenvolupament de la consciència també contribueix a potenciar la memòria. En aquest sentit, no aconseguirem recordar les coses amb regularitat a menys que siguem plenament conscients d’elles. Sovint, acusem als nens d’estar als núvols o d’oblidar coses que per a nosaltres són importants. Doncs bé, el problema consisteix (almenys parcialment) en què passem tant de temps dient-los que pensin, que tanquem una bona part de la seva consciència del món exterior.

 

AFAVORIMENT DEL DESENVOLUPAMENT ESPIRITUAL

No cal ser religiós o estar interessat en la religió per reconèixer el valor intrínsec de la meditació, tot i que, en moltes de les tradicions religioses del món, aquesta és inseparable del desenvolupament espiritual. La meditació ens aporta una nova manera de veure el món, una via en la qual la interdependència de totes les coses es transforma en una experiència viscuda, i en la qual els sentiments de compassió i d’amor al proïsme es converteix en una part integral de la visió de l’entorn.

 

A més d’aquests beneficis psicològics i espirituals, la meditació també és profitosa en termes de salut. Encara varia d’una persona a una altra, en general es pot incloure el descens de la tensió arterial, el descens del ritme cardíac i altres molts beneficis psicològics derivats de la relaxació i del descens dels nivells d’estrès. Aquests beneficis no només actuen durant la pràctica concreta de la meditació, sinó que s’estenen a la vida diària. Habitualment, els meditadors se senten més tranquils i menys propensos a l’ansietat i a les emocions negatives, així com més capacitats per afrontar els desafiaments i les tensions pròpies de la vida. D’altra banda, en tenir en ordre les seves idees en la ment gràcies a les pràctiques de meditació que han realitzat abans de realitzar qualsevol tasca que exigeix un esforç esgotador, moltes vegades són capaços de fer-la de una manera més satisfactòria i amb menys pressió.

 

La meditació no és quelcom que només es pugui fer assegut en un coixí amb les cames creuades, sinó que també es pot meditar dret, estirat o assegut en una cadira. L’estat mental és molt més important que la posició del cos, encara que estar assegut amb l’esquena recta ajuda a exercir l’atenció i l’atenció constitueix una part fonamental de la meditació. D’altra banda, la meditació tampoc és una cosa que només es pugui realitzar en el silenci i la intimitat del dormitori. En realitat, es pot meditar pràcticament arreu (en un tren, esperant l’autobús, abans d’assistir a una reunió o una entrevista, etc.) I en qualsevol moment del dia.

 

 

El Taller d’Introducció a la Meditació va dirigit a totes les persones que estiguin interessades en la tècnica de meditació, tinguin o no experiència prèvia. Es donaran uns elements i tècniques de visualització que permetran a les persones integrar-les i utilitzar-les per accedir a un nivell de consciència més profund.

El taller consta de 10 sessions
Dies previstos: DIMECRES.
 14, 21 i 28 de febrer; 7 i 14 de març; 4, 11, 18 i 25 d’abril; 2 de maig.
Horari de 19.30 a 21 hores
Lloc: plaça Jacint Verdaguer, 4, 1r 3a, 43003, Tarragona.
Inscripcions: info@busquetsromagosa.com
PREU: 150 euros

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 977239405
43003 Tarragona
Plaça d'en Jacint Verdaguer 4, 1er-3ª